maitohorsmaa metsiköstä


Elikkäs alkukesän herkku: maitohorsma seuranaan sitruunaa ja voita, sekä ripaus sormisuolaa.

Taatusti luomua viereisestä pusikosta! Parhaimmillaan maitohorsma on nuorena ja ohut vartisena. Sen nuorissa lehdissä on runsaasti C-vitamiinia ja niitä voidaan käyttää sellaisenaan salaattiin tai kuivata esimerkiksi teeksi. Kuvassa maitohorsma on valmistettu alla olevalla tavalla:

Keitetään nuoria maitohorsman versoja noin 2 minuuttia kiehuvassa suolalla maistetussa vedessä, jossa tilkka viinietikkaa. Nosta kylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa. Kuivaa talouspaperilla ja paista voissa rapeaksi. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Nautiskele voinokareen kanssa. Maku oli kesäinen ja sitruuna toi mukavaa kirpeyttä annokseen. 

Keittämisen jälkeen näitä voi myös pakastaa ja paistaa joskus myöhemmin, eli samalla keräilyllä kerää kunnon satsi! Kannattaa olla liikkeellä alkukeväästä tai heti kun ensimmäiset maitohorsmat alkavat tupsahdella maasta pinnalle, nimittäin vanhetessaan horsma muuttuu puisevaksi ja kirkeräksi.

Eiku kumpparit jalkaan ja horsmaa poimimaan! Samalla kannattaa kerätä mukaan nuoret ja pienet nokkoset, sekä esimerkiksi siankärsämöä. Luonto on syötäviä yrttejä ja herkkuja pullollaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti