Tarte Tatin päärynästä, kinuskia ja saksanpähkinämoussea

Joulu lähestyy kovaa kyytiä ja kauppojen joululaulut raikaavat. Vaikka täällä etelässä ei olekkaan kovin talvinen keli, niin ei se omalta osaltani ainakaan ole estänyt virittäytymistä joulutunnelmaan. Olen paistellut joulutorttuja, keitellyt riisipuuroa ja syönyt piparitaikinaa - kaikkea mitä joulun alla pitääkin tehdä.
Tänään teinkin vähän talvisissa meiningeissä Tarte Tatinin päärynästä. Mausteina vanilja, tähtianis ja rommi. 
Hyvää Tarte Tatinia ei voita mikään ja tämä ranskalaisen keittiön klassikkojälkiruoka ei monelle esittelyjä kaipaa. Kovana internet surffaajana, törmäsin tähän reseptiin ja sen houkuttelevuuden takia olihan sitä nyt sitten kokeiltava. Erilainen ja perinteisestä poikkeava, mutta silti tunnistettavissa. Seuraavat ohjeet 4:lle.

Tarte Tatin päärynästä 
2 Williams- päärynää, myös muu lajike käy
100g sokeria
100g voita 
25 ml tummaa rommia
4 tähtianista
1 vaniljatanko
voitaikinaa

Kuori ja halkaise päärynät. Leikkaa kanta irti ja koverra siemenkota pois esimerkiksi teelusikalla. Tee päärynänpuolikkaan päähän reikä ja laita sinne pätkä halkaistua vaniljatankoa. Koverrettuun siemenkotaan painetaan tähtianis. Jätä päärynänpuolikkaat talouspaperin päälle huoneenlämpöön vähintään 2 tunniksi, jotta ne kuivuvat. Tummuminen ei haittaa, sillä karamellisointi peittää sen kuitenkin. 




Kauli voitaikina ohueksi ja peitä yksitellen päärynöiden takaosat taikinalla. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. 

Sulata sokeri uuninkestävällä paistinpannulla ja kun sokeri alkaa juuri savuamaan lisää voi ja rommi. Sekoita tasaiseksi karammelliksi ja aseta päärynänpuolikkaat pannulle taikinapuoli ylöspäin. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria ja paista 200'C noin 20 minuuttia. ( Ainakin omassa uunissa ottaa suurinpiirtein tuon verran, toki uunikohtaista hommaa tämäkin ). ELLEI sinulla ole uuninkestävää pannua, voi karamellin tehdä kattilassa ja kaataa sitten uunivuokaan. Loput vaiheet suoritetaan samalla tavalla. 

Saksanpähkinämousse 
50g   saksanpähkinöitä ( kuorittuja )
150g Creme Fraichea
0,5 dl kuohukermaa
0,25 dl sokeria

Paahda pähkinät 200'C uunissa, noin 5 minuuttia. Pilko pähkinät ja lisää kattilaan muiden aineiden kanssa. 
Kuumenna lähes kiehuvaksi, siirrä pois levyltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia. Aja blenderissä sileäksi massaksi ja siirrä kulhossa jääkaappiin jäähtymään. Massan jäähdyttyä vaahdota se sähkövatkaimella ja siirrä takaisin jääkaappiin odottamaan annoksen kokoamista. 

Kinuski 
2 dl sokeria
2dl kuohukermaa
1 rkl voita

Kaada sokeri kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Lisää kerma yhdessä erässä joukkoon. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Vatkaa voi joukkoon. Anna jäähtyä.


Tuoksu: huumaava, maku: mahtava
Eikun kokeilemaan ja herkuttelemaan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti