Juustokoulu, osa 2 - Munajuusto

Moikkelis!

Juustokoulu jatkuu, tälläkertää munajuuston merkeissä. Kyseinen juusto tunnetaan myös nimellä piimäjuusto tai kotijuusto. Netissä törmää myös ohjeisiin, jossa kyseisen juuston ovat omineet hämäläiset - Hämäläinen munajuusto.
Ohje tälle herkulliselle juustolle löytyy erittäinkin helposti internetistä monilta sivuilta - ainoa mikä ohjeissa eroaa on ehkä piimän, maidon ja munien suhteet, mutta tulos on melko sama kaikissa. Tässä postauksessa esittelen itse käyttämäni, toimineeksi osoittautuneen, ohjeen.

Munajuusto on rakenteeltaan pehmeää ja maultaan mieto. Sitä voi varioida erilaisilla mausteilla ja yrteillä loputtomiin, sekä sen voi myös paistaa paahteisen maun saamiseksi. Minä käytin tälläkertaa meiramia antamaan makua juustolle. Edullinen ja riittoisa herkku vaikka salaatin kera tai syötäväksi sellaisenaan. Näin se valmistuu:


Kyllähän tästä kuvasta herahtaa vesi kielelle!?


Munajuusto:
3 litraa täysmaitoa, esimerkiksi Valio Luomu vanhanajan täysmaitoa
1 litra piimää
4 kananmunaa
1 tl suolaa


Älä käytä niin sanottuja vatsaystävällisiä maitohappobakteerisysteemejä, Gefilus tms. tuotteita tässä, sillä ne eivät toimi toivotulla tavalla. Luomu on aina luomu näissä juustojutuissa, mutta ei välttämättömyys

Voiteluun:
1 kananmuna, ennen paistoa
20g voita, paiston jälkeen

Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin. Tämä ei ole pakollista, mutta juoksettuminen on nopeampaa

Kuumenna maito kiehuvaksi. Vatkaa kananmunat piimän joukkoon.
Kaada piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon ja kuumenna seos kiehumispisteeseen, välillä varovasti sekoittaen.

Siirrä kattila syrjään kuumalta liedeltä ja anna juustomassan erottua rauhassa kannen alla 30 minuuttia. ÄLÄ SEKOITA!!

Kerää juustomassa reikäkauhalla valumaan harsolla vuorattuun siivilän. Ripottele välillä juuston päälle suolaa ja halutessasi jotain yrttiä, tässätapauksessa meiramia. Kokoa ns. kerroksittain.


"Heran voi halutessasi ottaa talteen ja käyttää esimerkiksi sämpylöihin -> tulee muuten hyviä sämpylöitä!"

Taita harso massan päälle ja nosta siivilä kulhoon, jotta hera valuu siihen. Nosta juuston päälle paino, esimerkiksi kattila, ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sitten valitse seuraavista vaihtoehdoista! Suosittelen 2. vaihtoehtoa, mutta en tuomitse ensimmäistäkään.


1. Jos et halua paistaa juustoa, niin juusto on tässä vaiheessa sitten valmis nautittavaksi. 
TAI
2. Jos puolestaan haluat paistaa juuston, kumoa se leivinpaperilla suojatulle uuninpellille. Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa ylätasolla kunnes pinta on kauniin ruskea, noin 10 minuuttia. Voitele paiston jälkeen vielä sulatetulla voilla ja nauti.
"Munajuusto säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta, mutta mitä tuoreempana sen syö sitä parempi."
"

Kokeile munajuustoa kuutioituna vaikka wokissa tai salaateissa! Kestää pikaisen paistamisen! 

1 kommentti: