Lasagna Del Sole - Punakampelaa - Tomates concassées





Viime viikko oli henkilökohtaisesti varsinainen unelma. Maanantain ja tiistain vietin Atria 100 Nuorta Kokkia- koulutusohjelmassa. Hieno tilaisuus verkostoitua oman alan tulevien huippuosaajien kanssa. Sitten olikin Gasto-messut keskiviikosta perjantaihin. Siellä tuli käytyä keskiviikkona ja torstaina. Ei mitään suuria uutuuksia. Pääasiassa iso kasa maistiaisia ja muutamia tuttuja, joiden kanssa tuli vaihdettua kuulumisia. Lauantaina vielä Streat Helsinki - oodi herkulliselle katuruoalle.

Nyt voinkin kuliinarisesta viikosta inspiroituneena kertoa, etten ole ikinä kotona näpertänyt yhtä paljon ruoan kanssa, kuin tänään. Jollain oudolla tavalla nautin jopa siitä, mutta toki jonkun mielestä voi olla hullua askarrella neljä tuntia yhtä annosta.. Minusta ei!

Töiden jälkeen hankin Stockmannin Herkusta enemmistö ruokatarvikkeista ja Hakaniemen Kauppahallista kalan. Tarttuihan sieltä Kauppahallista mukaan myös 20€ maksava oliiviöljypullo. Tuntuu kovalta hinnalta, mutta laatu vain tahtoo maksaa... Hyvää ei vain tahdo saada halvalla, näin se vain menee.

Itse ruoanlaittoon: Aloitin kokkailun pastataikinasta, jonka olen jo pitkään valmistanut  "Le Gordon Bleu - Keittotaidon Akatemia"-kirjan ohjetta käyttäen.

Pastan tein käsin, ihan niinkuin aidon italialaisen kuuluukin.


Pastataikina 4:lle
300g durumjauhoja
3 luomumunaa, kevyesti vatkattuna
1 tl suolaa 
1 rkl oliiviöljyä

Siivilöi jauhot leivontapöydälle. Tee kuoppa keskelle ja lisää siihen kananmunat, suola ja öljy.
Yhdistä jauhot ja muut ainekset sormenpäillä. Aloita työskentely kuopan keskeltä ja vedä jauhoja reunoilta mukaan vähitellen. Vaivaa taikinaa noin 10-15 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisa, eikä tartu enää käsiin. Anna vetäytyä kelmutettuna kylmässä noin tunnin verran. 
"Taikinan voi valmistaa myös monitoimikoneella. Kuivat aineet kulhoon ja pyörimään. Munat yksitellen sekaan. Lopuksi vaivaus käsin."
Taikinan levättyä riittävästi jaoin sen neljään osaan ja värjäsin ne. Punaisen tomaattipyreella, vihreän soseutetulla pinaatilla ja  mustan mustekalanmusteella.

Levyt valmistetaan "kaulimalla" pastakoneella erivärisiä levyjä, jotka ajetaan ihan tavalliseksi tagliatelle-pastaksi. Pastanauhat asetetaan vierekkäin matoksi ja liimataan keltuaisella yhteen! Annetaan kuivahtaa n. 20 minuuttia ja jauhotetaan. Käännetään ja sivellään keltuaista toisellekkin puolelle ja annetaan kuivahtaa. Leikkaa haluamasi muotoisiksi levyiksi taikka sydämmiksi. Levyt kypsennetään "kirppuilevassa" vedessä n. 3 minuuttia. Liian voimakas keittäminen hajoittaa levyt. Valuta keittiöpyyhkeen päällä ja tarjoile.

* * * 

Tomaatticoncasse on kuutioitua tomaatti, joka on ensin kaltattu ja sitten poistettu siemenet.
Maustetaan öljyllä, haluamallasi yrteillä, vaalealla balsamicolla, sitruunalla ja suolalla, sekä pippurilla.
Omasta mielestäni täydellinen lisuke pastalle ja vaikkapa tortilloille.

* * * 

Sitten olikin vuorossa kalan käsittely. Kampelan käsittely on ihan oma taiteenlajinsa, mutta Youtube:sta löytyy siihen erittäin selkeä video. Punakampela ei ole kilohinnaltaan kuin 15 euroa, joten ellei fileointi heti onnistu, älä vaivu epätoivoon vaan uutta kampelaa putkeen :) Kampelasta voi valmistaa vaikka mureketta tai sen voi paistaa leivitettynä tai ilman. Herkullista se on joka tapauksessa.

Eihän se kovin nätti ole, mutta sitäkin herkullisempi



Monen tunnin askartelun ja muutaman tiskauksen jälkeen lautaselle sain kuin sainkin jotakin lautaselle. 
Voin kertoa, että oli kyllä vaivan arvoista; herkkua silmille ja suulle! Vaikka itse sanonkin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti