parsaa, kampasimpukkaa & tomaattia

Hejsan!

Tämä ja viime viikko ovatkin menneet varsin kesäisissä tunnelmissa. Auringonpaistetta ja lämpöä on saatu ja toivottavasti sama meno jatkuu. Kauppoihin ilmestyy kotimaisia tuotteita ja torit heräävät henkiin.

Itse kokkailin viime viikolla parsaa - onhan se kuitenkin tällä hetkellä niin sanottu sesonkiherkku!
Vihreä parsa ei ole enää niin hinnan kiroissakaan, nimittäin alle kahdella eurolla saa puntin parsaa esimerkiksi Alepasta.

Parsoja valmistettaessa kannattaa huomioida muutama asia:
  • Vihreää parsaa ei aina tarvitse kuoria, jos kuori on ohut. Mitä myöhempään on parsojen kanssa liikenteessä, sitä paksummaksi kuori muuttuu. Valkoinen parsa kuitenkin tulee kuoria huolellisesti, sillä sen säikeinen ja sitkeä kuori tarttuu ikävästi hampaisiin. Parsojen tyvestä leikataan muutaman sentin mittainen puiseva osa pois. Osassa parsoissa on enemmän puisevaa kuin toisissa.
  • Vihreät parsat keitetään suolalla, sokerilla ja sitruunalla maustetussa vedessä. Ohuiden vihreiden parsojen keittoaika on pari minuuttia ja paksumpien 3-4 minuuttia. 
  • Valkoinen parsa keitetään puolestaan suolalla, sokerilla ja sitruunalla maustetussa vedessä, jossa on myös nokare voita. Sokerin idea on taittaa parsan pientä karvautta. Keittoaika on 10-15 minuuttia, riippuen parsan paksuudesta ja tuoreudesta. 
  • Parhaiten kypsyyden varmistaa ottamalla ja leikkaamalla yhdestä parsasta palanen ja maistamalla. Parsan tulee olla napakkaa, muttei kovaa - Al Dente

Parsa-annos kasaantui seuraavanlaisista komponenteista:

Parsaterriini
***
Paistettu kampasimpukka 
***
Vaniljalla maustettu kirsikkatomaattia ja -hopeasipulia
***
Hernepyreetä
***
Pikkelöityä parsaa


Sen verran täytyy loppuun mainostaa; olin maanantaina ja tiistaina Atrian järjestämässä 100 Nuorta Kokkia- koulutuksen toisessa osassa. Koulutukseen kuuluu lukuisia mielenkiintoisia luentoja liittyen elintarvike- ja ravintola-alaan. Tällä kertaa luennoimassa oli muunmuassa yksi Ravintola Berthan omistajista Mika Roito, sekä mediakokki Harri Syrjänen. Mahtavia ja todella avartavia luentoja kaikki. Maanantai-iltana meillä oli joukkueittain grillauskilpailu, jonka teemana oli jo ensimmäisellä kerralla jaetut eri liike-ideat. Meidän ryhmällämme teema oli fine dining ja annoksen, jolla myös voitimme kyseisen kilpailun, näkyy alla.

Glaseerattua porsasta, broileririllette, koivulla maustettua salsaa, pikkelöityjä siitakesieniä, jääkasviksia, villiyrttisalaattia ( koivu, pihlaja, voikukka, horsma, siankärsämö & poimulehti )


Syksyllä olisi sitten koulutuksen viimeinen osa, jota odotan jo innolla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti