Rauhanturvaajan lautaselta V2

Alkaa olemaan reissusta jäljellä enää neljännes ja vakuutun kokoajan vain enemmän että kyllä tämä on upea kokemus kaikin puolin. Viimeiset palvelusvapaat lähenevät kokoajan ja täytyisi alkaa vähän ajattelemaan mitä sitten tämän jälkeen tekisi elämällään. Ilmat ovat hellineet viime kuukaudet eikä sadetta ole näkynynt varmaan ainakaan kolmeen kuukauteen. Sateettomuudesta huolimatta Libanonin ravinteikais kalkkimaa jaksaa antaa mitä makeimpia appelsiineja, vesimeloneja ja viikunoita. Täällä hedelmien syönti on kasvanut Suomeen verrattuna moninkertaisesti, koska ovathan ne vain niin paljon makeampia ja parempia kun raakana Suomeen rahdattavat. Tämä on sikäli mielenkiintoinen tilanne, että lähes kaikki käyttämämme kasvikset ja hedelmät ovat paikallisia; banaanit, melonit, perunat, bataatit, sipulit, munakoisot ja niin edelleen. Upeaa, että ei tarvitse käyttää lainkaan tuonti kasviksia tai hedelmiä!



Raaka-aineet jaksavat kuitenkin edelleen yllättää omalla mahdottomuudellaan aika ajoin. Esimerkiksi tarkastelun alle voisi ottaa majoneesin ja kaikkien rakastamat kalapuikot. Kuinka paljon erilaisia raaka-aineita voi käyttää näinkin yksinkertaisiin tuotteisiin. 

Majoneesi, jota täällä on ollut tarjolla nyt viimeiset neljä kuukautta on ehkä kauheinta kyseistä nimeä kantavaa tuotetta mitä olen ikinä maistanut. Rakenne ei muistuta majoneesia lainkaan, vaan enemmänkin vaniljakiisseliä. Maku ei aluksi niinkään ole ihmeellinen, mutta jälkimaku jota ei voi edes kourallisella valkosipulia tai kymmenellä chilillä peittää, on todella kuvottavaa. ”Gigi” nimeä kantava tuote sisältää seuraavia aineita: 

Soijapapuöljy, Vesi, Puhdas keltuainen 6%, Sokeri, Viinietikka, Suola, Stabilointiaineet ( Ksantaanikumi, Guarkumi, Mausteet, Valkosipulijauhe, Sitruunahappo, Sitruuna-aromi, Säilöntäaineet (Kaliumsorbaatti, Natriumbentsoaatti)

Montakos eri raaka-ainetta oikeaan majoneesiin tarvii? Ei varmaan ihan näin montaa. Nyt viime viikolla onneksi majoneesi merkki ja tuote vaihtui, joten olen enemmänkin kuin tyytyväinen. 

2460 kalapuikkoa paistettiin kyseisenä päivän
Kalapuikkojen raaka-aineluettelo ei kovin paljon kerro itsetuotteesta:

Kolja (Melanogrammus aeglefinus), Korppujauho oranssi, Leivite 5000, Rapsiöljy

Kalapuikkojen kalan kalastusalue on FAO 27/ IVb. Google antaa paikaksi merialueen Ison-Britannian ja Tanskan välistä. Oranssiksi ja puikon muotoiseksi kolja on taiottu Puolassa. Oranssit korppujauhot tehdään väriaineella, koska kyllähän kirkkaan oranssi on houkuttelevampi kuin ruskea. Leivite 5000sta ei löydy mitään tietoa, edes Googlesta - mitähän lie mahtaa olla…Kalapuikot ovat helppo, nopea ja kaikkia kansallisuuksia pääsääntöisesti miellyttävä ruoka ja moni ei varmaan uskokkaan, että jos kalapuikkoja on ruokana niin niitä menee noin 2000 kappaletta! 




Tähän laitankin monien kehuman ja erityisen pidetyn lisukkeen, joka sopii todella hyvin vaikka edellämainittujen kalapuikkojen kanssa:

Tsatsiki: ( 4 hengelle )

2 avomaankurkkua tai 1/2 kotimainen kurkku
2 dl maustamatonta jogurttia, esim turkkilaista tai bulgarialaista jogurttia.
1 rkl hunajaa
1 rkl sinappia
1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 tl silputtua minttua
1 tl suolaa
mustapippuria 


Pese kurkut huolellisesti. Raasta kurkut ja ripottele suola niiden päälle. Laita valumaan vähintään kahdeksi tunniksi siivilään, näin ylimääräinen vesi saadaan kurkuista pois ja tsatsikin maku saadaan mahdollisimman intensiiviseksi ja täyteläiseksi. Silppua valkosipuli pieneksi ja sekoita kurkkuraasteen kanssa loppuihin aineksiin. Lisää tarvittaessa suolaa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.


Kyllähän tähän aikaan on mahtunut myös paljon upeita VIP-tilaisuuksia; Suomen ja Viron pääministerien yhteisvierailusta aina Lippujuhlapäivän cocktailtilaisuuteen Suomen suurlähettilään residenssissä Beirutissa. Jokainen tilaisuus on erilainen ja tarjottavista pyritään luonnollisesti tekemään joka kerta edellistä parempia. Nämä tilaisuudet ovatkin antaneet mahdollisuuden lievittää sitä kuuluisaa ”luomisen tuskaa”.

Suomen ja Viron pääministerien vierailussa tarjottiin perinteinen Libanonilainen meze, jonka me suomalaiset kokit valmistimme yhdessä paikallistyöntekijöiden kanssa. Se oli oiva tilaisuus omalta osaltakin oppia valmistamaan autenttista libanonilaista ruokaa. Tarjottaviin kuului muunmuassa seuraavaa: Hummus, Baba Ghanoush, Taboulleh, Fattoush, Shish Taouk ja jälkiruoaksi Sfouf-kakkua, eli paikallista kurkumalla maustettua maustekakkua.

Lippujuhlapäivänä Beirutissa. Yksi henkilökohtaisista operaation kohokohdista.




Lippujuhlapäivän cockailtilaisuus Beirutissa on jäänyt myös vahvasti mieleen ja se on ollut yksi henkilökohtaisista kohokohdista täällä ollessani. Tarkoitus oli suunnitella ja toteuttaa suomalaisuutta kuvastavia finger foodeja. Olimme työkaverini kanssa valmistamassa kolmea erilaista sormiruokaa. Ensimmäinen sisälsi kylmäsavulohimoussea, perunalettua, mummonkurkkua ja purjotuhkaa. Toisessa yhdistyi makean hapokas puolukka-punasipulihilloke suolaiseen riimiporoon, jonka kruunasi paahdettu munakoisopyre. Viimeinen oli kaikista yksinkertaisin, mutta vieraiden keskuudessa suosituin: kylmäsavuporomoussea ja siian mätiä ruisleivällä.




Lämminsavustettua poronkieltä, savupalsternakkapyrettä,
rapeaa poronkieltä ja kuivatua puolukkaa

Viime viikolla oli viimeisen cocktailtilaisuus, johon valmistimme kahta erilaista sormisyötävää.
Tälläkin kertaa pääosassa oli suomalaiset raaka-aineet; lohi ja poronkieli. Paljon keskustelua herättänyt poronkieli olikin monelle ulkomaiselle vaikea ymmärtää raaka-aineena ja pitkien keskustelujen jälkeen hekin sisäistivät asian ja kehuivatkin makua todella paljon. Saivatpa oikein ruokailun ajoittaneet rauhanturvaajatkin maistaa näitä herkkuja. 







Tässäpä ohje toiseen cocktailpalaan, niin lomille lähtiessä voi yllättää kotijoukot pienillä yllätyksellä!

Lohipastramia, sinappikreemiä, kuivattua lohta ja ruisleipää

Lohipastrami:
300g Lohta
3 rkl Merisuolaa
Pinnalle:
1 dl Seesaminsiemiä
1 tl Juustokuminaa eli Jeeraa
1 tl Fenkolinsiemiä
1 tl Tillinsiemiä 

Osta lohipala, joka on leikattu lohen paksummasta päästä. Katso että lohi on mahdollisimman ehjä ja kiinteä lihainen. Leikkaa noin 15 senttiä pitkiksi ja 4 senttiä leveiksi pötköiksi. Mausta merisuolalla ja kääri pötköt yksitellen tiukasti kelmuun ja laita maustumaan jääkaappiin kahdeksi tunniksi
Paahda pannulla seesamin-, fenkolin- ja tillinsiemet kevyesti. Jauha siemeniä kevyesti morttelissa ja sekoita juustokuminan kanssa. Pyyhi ylimääräinen suola pois lohien pinnasta. Pyöritä lohitangot mausteseoksessa kauttaaltaan. Kuumenna kuiva paistinpannu todella kuumaksi ja paahda lohitankoja pannulla kauttaaltaan. Tämä ottaa noin minuutin per tanko. Tarkoitus on siis tasaisesti paahtaa lohi joka puolelta, mutta jättää lohi sisältä raa’aksi. Jäähdytä lohet ja kääri jälleen yksitellen kelmuun ja anna maustua kaksi tuntia jääkaapissa. Poista kelmu ja leikkaa pastramista todella terävällä veitsellä noin sentin paksuisia viipaleita. Älä paina lohta veitsellä vaan anna veitsen tehdä työ. 

Sinappikreemi:
100g Majoneesia
100g Sinappia
1 tl Sokeria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua tunti jääkaapissa.
 
Kokoaminen:
Leikkaa ruisleivästä lohiviipaleen kokoisia palasia. Voitele leivät sinappikreemillä ja aseta viipale lohipastramia leivälle. Voit halutessasi koristella pastramit ruohosipulilla tai tuoreella tillillä. Seuraksi kuivaa ja hyvin jäähdytettyä valkoviiniä!






Syksy tekee tuloaan ja sitä myötä paikallisien granaattiomenoiden, rypäleiden ja banaanien sesonkiaika alkaa. Granaattiomenaa kannattaakin syödä, varsinkin ikääntyneempien upseereiden, sillä siinä on huimia terveysvaikutuksia, ainakin Valioravinto.fi - sivuston mukaan . Granaattiomena muunmuassa turvaa eturauhasen normaalia toimintaa ikääntyessä ja ehkäisee sydän- ja verisuonitaudeilta, sekä sen sisältämät antioksidantit muunmuassa hidastavat ikääntymisen merkkejä. Varsinaista superfoodia, saa nähdä lisääntyykö granaattiomenoiden menekki tämän kirjoituksen jälkeen.. 








Syksyn myötä uskonkin, että ruoan kulutus taas kasvaa, kun kuumimmat kesä kuukaudet ovat takana päin. Varjossa +35 astetta lämmintä, niin ei ihmisille oikein ruoka tahdo maistua samalla tavalla, kuin viileämpinä aikoina. Kaikesta huolimatta esimerkiksi lihaa tällä viikolla menee noin tonnin verran ja kananmunia noin 5000 kappaletta :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti