Rauhanturvaajan lautaselta V3 - Combat Ration Pack







Kuten varmaan moni on uutisista lukenut on täällä päin ollut hiekkamyrsky viime viikolla ja nyt alkaa olemaan suurimmat hiekat ja pölyt siivottu. Omalla kohdallani pöly ei kuitenkaan vaikuttanut suuresti elämään. Urheilu toki jäi muutamaksi päiväksi ja ulkona liikuttaessa hengityssuojain oli suositeltua pitää päällä. 














Syyskuun combo-päivä lähenee, ja ajattelinkin tehdä nyt tällaisen Combat Ration Pack- spesiaalin. Kerran kuukaudessa vietetään combo-päivää täällä SKJL:ssä. Combo-päivänä keittiö on kiinni ja se on ainoa päivä kuukaudessa, jolloin kokeilla on yhteinen ”vapaapäivä”. Päivän ideaali tarkoitus olisi valmentaa joukkoja valmistamaan itsellensä ruoka CRP- paketin antimista, mutta todellisuudessa ihmiset ottavat sieltä suklaa- tai vaniljakakun, sekä suklaapatukan ja purkat- näin karkeasti yleistäen. Moni hakeekin kyseisenä päivän ruokansa portin ulkopuolella olevista ravintoloista. Pääasiallinen tarkoitus meidän kannalta kuitenkin lienee, se että keittiön ollessa kiinni on mahdollisuus siivota keittiö ja ruokala perinpohjaisesti kerran kuukaudessa lattiasta kattoon.





Perehdytäämpä tarkemmin kuitenkin itse CRP-paketin sisältöön. Paketteja on olemassa eri versioita aina kasvispakkauksesta hinduille sopivaan pakettiin ja sen sisältö vaihtelee hieman ”pääruokien” ja jälkiruoan osalta, mutta muutoin sisältä on sama kaikissa. Avaamani Western B - CRP sisälsi seuraavat tuotteet: 



Makkara- papupata, tomaatti- juustopastaa, liha- kasvispata, vaniljakiisseliä, suolakeksejä, makeita keksejä, juustolevite, mansikkahillo, suklaapatukka, hedelmämarmeladi, purkkaa, sokerittomia toffeekaramelleja, mysliä, ”lämmin kuppi”- keiton, sokeria, suolaa, pippuria, maitojauhetta, pikakahvia, teetä, proteiinijuomaa, ”urheilujuomaa”, kaakaota, ananaksen makuista juomajauhetta, mexican-kastiketta, ketsuppia, nenäliinoja, käsipyyhkeitä, kertakäyttö aterimet, ison minigrip-pussin, sekä ruoan lämmitykseen tarkoitettu setti.


CRP sisältö kaikessa komeudessaan.

Energiaa tämä paketti sisältää suuren määrän, mikä on tietenkin hyvä, koska onhan tämä paketti tarkoitettu taisteleville joukoille kenttäolosuhteisiin, jossa energiatarve on huomattavasti suurempi verrattuna leiriolosuhteisiin. Jos nauttii avaamani pakkauksen kaikkine jauheineen ja sokereineen, sekä tietenkin ruokineen, on kokonaiskalorimäärä 3228 kaloria. Toki nimellistä energiaa on pakettiin lisätty jo pelkällä puhtaalla sokerilla, jota löytyy 8 x 8g pusseja eli yhteensä 64g valkoista sokeria, joka tekee jo pelkästään 256 kaloria. 

Voin myöntää, etten ole ikinä maistanut näitä ”oikeita” ruokia, joita paketti sisältää - ennen tätä päivää. Ihan sulasta mielenkiinnosta ja lievästä hulluudesta johtuen lämmitin keittiössä kaikki ruoat ja käytin ainoastaan CRP-paketin sisältämiä raaka-aineita. Seuraavaksi analysoinkin vähän kolmea eri tuotetta, joita pakkaus on sisälleen kätkenyt.  Analyysi on raaka ja omalla kohdallani en muutenkaan suosi tällaisia valmiita pussiruokia. Täytyy muistaa, että tämä on minun mielipide ja se ei tarkoita välttämättä, että se olisi totuus :)






Tomaatti-juustopastaa oli todella vähän ja se on ehkä tarkoitettu lisäkkeeksi esimerkiksi liha-kasvispadalle, johon palaamme myöhemmin. Pussista löytyvä kuivan näköinen löysä kierrepasta oli surullinen ilmestys. Lisäsin pastan joukkoon juustolevitteen ja ketsupin, jotta saadaan vähän ”makua” ja täyteläisyyttä ruokaan. Lopputulos oli suolainen, aavistuksen kermainen, esanssinen ja pasta oli luonnollisesti turvallisen ylikypsää. Plussaa voisi antaa siitä että tuotteessa kuitenkin maistui tomaatti. 












Liha-kasvispata sisälsi neljä palaa naudanlihaa, herneitä, maissia ja porkkanaa. Tähän en lisännyt mitään muuta kuin suolaa ja vähän pippuria. Lämmitettynä ulkonäkö muistutti hernekeittoa, johon oli laitettu joukkoon maissia ja särmiä porkkanakuutioita. Huolitelluista porkkanakuutioista plussaa, esteettisyys on tärkeää! Maku ei ollut paha, mutta vähän vetinen. Liha oli mureaa, mikä oli positiivinen yllätys. Kasvikset olivat ylikypsiä ja melkein hajosivat ruoan sekaan. Jos silmät kiinni tätä olisi syönyt olisi se voinut mennä huonosta hernekeitosta. Tämä pata oli positiivinen yllätys, mutta en minä sitä kuitenkaan voi hyväksi sanoa. Muiden kokkien mielestä tämä oli maistamistamme kolmesta eri ruoasta paras tai voitaisiinko sanoa vähiten huono.






Makkara-papupadassa oli neljä prinssinakkia ja papuja häivähdyksen tomaattisessa kastikkeessa. Pavut olivat jälleen täysin muhjuisen ylikypsiä, mutta parempi niin, kuin että ne olisivat raakoja. Nakit maistuivat ihan Suomessakin myynnissä oleville prinssinakeille, eli ihan OK makuisia. Tähän ruokaan lisäsin suolaa ja mexican-kastiketta. Lopputulos oli liisterinen, suolainen, häivähdyksen tomaattinen, mutta kuitenkin ihan syötävä. Itse pidin tätä ruokaa parhaimpana näistä kolmesta ja irlantilainen kollega sanoi tämän olevan jopa hyvää… Jos ei muuta niin voi tästä ne neljä nakkia syödä!









Loppujen lopuksi kaikki ruoat olivat lähestulkoon ihan syötäviä, mutta ottaen huomioon säilyvyyden, sekä alkuperäisen käyttötarkoituksen nopeana ja helppona, korkean energiapitoisuuden omaavana, kenttämuonana kyllä tämä asiansa ajaa todella hyvin. Toki leiri olosuhteisiin, jossa mahdollisuus on hakea pitsa niin ei kannata lähteä itselleen pahaa mieltä hakemaan.



CRP- paketin antimista valmistin kaksi eri jälkiruokaa vähän pilke silmäkulmassa. Toisessa paketissa oli jälkiruokana vaniljakiisseli ja toisessa vaniljakakku. Hyödynsin muunmuassa hilloa, hedelmämarmeladia ja suklaata. Kaikki käyttämäni raaka-aineet seuraaviin löytyy CRP-pakkauksesta. Voihan comboruokaa tarjota näinkin!






Jatkossa aion edelleenkin hakea combo-päivänä sen pizzan ja syödä CRP-pussista suklaan, myslin, hedelmämarmeladin, sokerittomat karammelit ja purkat! Rohkaisen kuitenkin kaikkia ainakin kerran maistamaan combo-ruokaa, koska ei voi tuomita ellei tiedä mitä se todellisuudessa on ja voihan sitä pitää eräänlaisena once-in-lifetime kokemuksena. Ensi viikolla lähdenkin Suomeen viimeisille palvelusvapaille ja tässä täytyykin alkaa miettimään mitä tavaroita vie nyt pois ja mitä vielä tarvitsee loppuviikkojen aikana. Todella outoa ajatella, että nyt alkaa lähenemään tämän komennuksen ja samalla tämän hienon kokemuksen loppu..  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti