SUSHI! ja PASTRAMI!




Sushi - tämä Japanin suuri lahja maailmalle. Maukasta, sosiaalista, trendikästä, kevyttä ja näyttävää syötävää, joka on levinnyt ympäri maailmaa ja suosio senkun kasvaa. Merilevään rullattua riisiä ja raakaa kalaa, jota saken siivittämänä yritetään puikoilla syödä - onhan se hauskaa :)

Olen jo useamman kerran valmistanut sushia, ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten, jolloin sain yläasteella kotitalous-stipendin ruokakauppaan. Tuntui soveliaalta käyttää silloinen lahjakortti muuhunkin kuin karkkiin ja limsaan. Niimpä sitten ostin sushiin tarvittavat raaka-aineet ja valmistin sukulaisille juhannukseksi sushia. Lähtökohtaisesti tilanne oli tuolloin hyvä, koska kukaan ei ollut aiemmin sushia syönyt, joten kukaan ei tiennyt millaista sen olisi pitänyt olla. Hyvin ruoka kuitenkin kauppansa tuolloin teki.


Nykyisin ostan valmiin sushisetin, joissa on kaikki mitä sushin valmistukseen tarvitsee.
Ensinäkin se tulee halvemmaksi, jos syöjiä on esimerkiksi neljä. Toiseksi tätä ruokaa ei niin useasti tule valmistettu, joten on helpompi ostaa paketti missä on yhdeksi kerraksi riittämiin raaka-aineita. Tosin jos aiot valmistaa sushia useammalle kuin kuudelle on edullisempi ostaa erikseen merilevämatot, wasabit, riisit ynnämuut


Olisikohan tämä noin kymmenes kerta kun teen sushia ja ettei homma menisi liian helpoksi valmistin ylijääneestä taimenesta oman versioni pastramista sekä chilillä maustettua pikkelöityä sipulia. Seuraksi tietenkin lasillinen, jos toinenkin, hyvää viiniä!

Internetistä löytyy erittäin selkeitä ja helppoja valmistusohjeita erilaisien sushien valmistukseen.
Tässä yksi sivusto, jota itse käytin opetellessani valmistamaan sushia:
http://www.kikkoman.fi/sushikoulu/sushi/

Jos raa'an kalan käyttö arveluttaa voi valmistukseen käyttää myös katkarapuja, graavattua- tai kylmäsavustettua kalaa. Silti suosittelen käyttämään raakaa kalaa, koska se on, ainakin omasta mielestäni, olennainen osa sushia.

Pastramin valmistin paahtamalla taimenen palasen nopeasti kauttaaltaan kuivalla pannulla. Sitten laitoin sen uimaan mausteliemeen, jossa oli mm. soijaa, sitruunamehua, chiliä, valkoviinietikkaa ja pippuria, kaikkea vähän omanmaun mukaan. Liemessä kala sai sitten uiskennella tuntisen verran.

Pikkelöity sipuli syntyi näin:

2 salottisipulia, suikaloituna
0,25 dl viinietikkaa
0,5 dl sokeria
0,75 dl vettä
muutama soiro tuoretta chiliä

Kiehautetaan kaikki ainekset kattilassa ja annetaan maustua jääkaapissa kunnes muut ruoat ovat valmiista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti