Nahkiainen - tuo syksyinen herkku


Nyt se on vihdoin täällä - nimittäin nahkiaissesonki. Nuo iljettäviltä madoilta näyttävät lierot, jotka syövät kalojen ynnämuiden raatoja jokien pohjassa, ovat yksiä parhaimpia syksyn herkkuja. 
Savustetut tai paistetut nahkiaiset - voiko parempaa olla? 
Monella vastaus olisi "kyllä", sillä nahkiainen jakaa mielipiteitä sen erikoisen maun ja ulkonäön takia.
Onhan se kieltämättä erikoisen näköinen ja makukin on erilainen kun muilla merenelävillä, mutta eiväthän yleisestikään suomalaiset herkut ole mitään silmän iloa. Ajatelkaapa vaikka kaikkia niitä vellejä, mämmiä ja vorschmackia

Jotkut maksavat näistä herkuista vaikka kuinka paljon, toiset taas kiertävät kalatiskinkin kaukaa jos näkevät näitä otuksiä siellä. Nahkiaisten hinta valmistettuna pyörii 2-3 euron välillä kappaleelta, onkin siis syytä olla onnellinen jos tuntee kalastajan, jolta nämä saa elävinä. Tosin kyllähän sitä kerran vuodessa voi näitä herkkuja ostaa, tuskin kenenkään talous siihen kaatuu.


Puhdistetut nahkiaiset odottamassa savustusta
Valmistus

Nahkiaiset kaikessa julmuudessaan tapetaan suolakylvyllä. Elävät nahkiaiset laitetaan ämpäriin ja lisätään reilu kourallinen karkeaa suolaa, jonka jälkeen sekoitellaan kepillä tai muulla vastaavalla. Sekoittamalla astiassa olevia eläimiä ja suolaa keskenään saadaan nahkiaisissa oleva veri pois. Lisätään kylmää vettä - veden ei tarvitse peittää nahkiaisia. Pidetään nahkiaisia suolavedessä, viileässä paikassa seuraavaan päivään asti silloin tällöin sekoittaen. Seuraavana päivänä nahkiaisista huuhdellaan verinen lima kylmällä vedellä pois.
Sitten vain paistetaan, savustetaan tai mitä nyt ikinä halutaankin nahkiaisista valmistaa.


Nahkiaiset juuri savustuspöntöstä tulleena



Näitähän helposti syö toista kymmentä ja yleensä nämä loppuvatkin kesken. Nyt ei sitten kun ensi syksyä ja uusia nahkiaisia odotellessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti