Avokadoa käytetään vielä suhteellisen vähäisesti ruoanlaitossa, mutta nyt jokaisella on
hyvä syy sitä opetella käyttämään.
Tämä suurta suosiota saavuttanut avokadopasta on tyhjentänyt
kauppojen hyllyt avokadoista ja Safkaa -keittokirjan tutuksi tuoma ruoka on ehkä tämän
hetken kuumin ruokatrendi, eikä ihmekään.
Helppoa, nopeaa, halpaa ja hyvää – valmistuu noin 20 minuutissa
ja saa olon kylläiseksi. Hintaahan tälle aterialle ei tule paljoa, noin 15 euroa ja sillä ruokkii kuitenkin neljä syöjää.
Avokadopastan maut ovat raikkaat ja hyvässä mielessä
röyhkeät; avokadon täyteläisyys saa seurakseen raikasta ja aromikasta
thaibasilikaa, voimakasta chiliä, limen raikkautta sekä ruokaisuutta tuovaa pitkään
kypsytettyä parmesaanijuustoa. Itse lisäsin vielä lopussa hieman tryffeliöljyä
annokseen, joka antaa vielä omanlaisensta twistin.
Koska kastiketta ei kypsennetä eikä siinä ole loppujen
lopuksi paljoa eri raaka-aineita tulee käytettävien raaka-aineiden olla
huippulaatuisia ja tuoreita, jotta kaikki aromit pääsevät oikeuksiinsa. Eli ei
kulahtanutta basilikaa, raakaa avokadoa, halpaa oliiviöljyä tai valmiiksi
puristettua limemehua.
Avokadopasta odottaa syöjäänsä |
Näin avokadopasta valmistuu:
2 kypsää avokadoa
1 limen mehua
1 limen kuori
2 valkosipulinkynttä
kourallinen thai-basilikaa
½ keskivoimakas chili, siemenet poistettuna
1,5 dl raastettua parmesaania, raasta myös lisättäväksi
valmiin annoksen päälle
0,5 dl oliiviöljyä
(suolaa)
***
400g spagettia
suolaa
Spagetille vesi kannattaa laittaa kiehumaan heti alussa,
koska kastike valmistuu nopeasti. Keitä spagetti al dente -kypsyyteen hyvin
suolatussa vedessä. Helppo muistisääntö al dente – kypsyyden saavuttamiseksi
pastalle ja spagetille on keittää sitä 80 % paketin keittoajasta; eli jos
paketissa lukee 10 minuuttia keitä sitä 8 minuuttia.
Muutin hieman suhteita alkuperäisestä ohjeesta ja toisin kun
alkuperäisessä ohjeessa, ajoin sauvasekoittimella kaikki aineet keskenään
soseeksi ja maustoin suolalla ja pippurilla. Suola kannattaa lisätä vasta
lopussa, sillä parmesaanissa itsessään on jo reilusti suolaa ja tuoreiden ja raikkaiden makujen ansiosta suolaa ei tarvitse välttämättä edes lisätä. Kun spagetti on
kypsää ja kastike on valmis, sekoita vain kastikkeen joukkoon spagetti ja
nautit.
Tästä ruoasta tulee ehdottomasti osa arkiruokiani ja
suosittelen ehdottomasti kokeilemaan – et voi pettyä.
Alkuperäisen reseptin ja avokadopastan tarinan löydät täältä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti