kakkuun eksynyt punajuuri

Tulipa tässä viikonlopun aikana kokeiltua tällaista punajuurikakkua. Perusidealtaan ja valmistustavaltaan ei eroa perinteisestä porkkanakakusta mitenkään, mutta maullisesti kylläkin. Punajuuri tuo kakkuun oman mielenkiintoisen twistinsä ja mukavan punaruskean värin. Vieraille tarjotessa moni oli hieman epäileväinen kakun suhteen (johtuneeko että monelle punajuuresta tulee mieleen etikkainen säilyke), mutta vieraat kuitenkin yllättyivät kaikki positiivisesti.
Ohjeen löysin HS.fin sivuilta, jota sitten vähän muokkailin mieleisemmäksi. Esimerkiksi öljyn vaihdoin voihin ihan vain maullisista syistä. 


Tässäpä ohje tähän pakkaspäivien iloon:


350 g tuoreita punajuuria

2 dl manteleita- rouhittuna


3 munaa



3 dl sokeria



2 tl vaniljasokeria

1 1/2 dl voita, sulatettuna

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

1 1/2 tl kanelia

1/2 tl kardemummaa

Kuorrute:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl tomusokeria

1 sitruunan raastettu kuori

2 rkl sitruunanmehua
 Kuori ja raasta punajuuret. Rouhi mantelit 
 Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
 Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, suola, kaneli ja kardemumma. Kääntele kuivat aineet varovasti joukkoon. Lisää lopuksi raastettu punajuuri ja rouhitut mantelit varovasti käännellen.
 Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kumoa ritilälle ja anna jäähtyä.
 Valmista kuorrute vatkaamalla tuorejuusto notkeaksi. Pese sitruuna ja raasta kuori hienolla terällä. Siivilöi tomusokeri tuorejuuston joukkoon pienellä teholla vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon sitruunankuori ja -mehu. Säilytä kuorrutetta jääkaapissa ja kuorruta kakku juuri ennen tarjoilua. Koristele sitruunankuorisuikaleilla ja rouhituilla pähkinöillä


Punajuurikakkua
Punajuuri on kasvattanut suosiotaan huomattavasti muutaman vuoden kuluessa ja on osana päivittäistä ruoanlaittoa monissa ammattikeittiöissä, mutta miksipä ei onhan punajuurta saatavilla edullisesti ympäri vuoden. Sillä saa myös väriä ja makeutta annoksiin. Lisäksi sisältäähän punajuuri monipuolisesti erilaisia kivennäisaineita, kuten paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä, sekä eri vitamiineja, joten miksipä sitä ei käyttäisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti