Paahdettua ankanrintaa, rosmariiniperunoita, valkosipulipapuja ja omenakastiketta

Näin sunnuntain kunniaksi tuli laitettua yhtä lempiruoistani - paahdettua ankanrintaa, rosmariiniperunoita, valkosipulipapuja ja omenakastiketta. Erittäin simppeleitä ja selkeitä makuja, eikä ruoan valmistuskaan vaadi akateemisia opintoja ruoanlaiton suhteen. 
Ankka on myös siitä hieno raaka-aine, että se on mureaa ja monikäyttöistä, sekä sitä saa ympärivuoden. Hintaa neljän hengen aterialle tulee  20-30€, olettaen että kotoa löytyy perusmausteet ja loraus viiniä. Ruoka on aika tuhti, mutta kovilla pakkasilla on muutenkin mukava syödä vähän tuhdimpaa ruokaa, niin ei pääse pihallakaan kylmä niin helposti tulemaan.

Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos, jonka kruunaa luonnollisesti lasillinen tai toinen hyvää punaviiniä.








Paahdettua ankanrintaa, rosmariiniperunoita, valkosipulipapuja ja omenakastiketta

Ohjeet 4:lle hengelle

2 ankanrintaa
suolaa, pippuria

Tee ankanrintoihin nahkapuolelle ristikkoviillot, jotta nahasta tulee rapea. Mausta ankanrinnat suolalla ja pippurilla. Laita ankanrinnat nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle, näin nahassa oleva rasva kerkeää sulaa ja nahasta tulee rapea. Laita pannu kuumenemaan ja anna paistua kunnes nahka on rapea ja käännä. Asettele ankanrinnat perunoiden päälle uuniin ja anna kypsyä loppuun uunin lämmössä. Lihan tulee ehdottomasti jäädä roseeksi, sillä kypsä ankanrinta muuttuu sitkeäksi ja kuivaksi erittäin helposti.

Rosmariiniperunat:
600g rosamundaa
3 rkl öljyä
suolaa, pippuria ja rosmariinia ( tuoretta tai kuivattua )

Laita uuni kuumenemaan 200'C. Perunoita ei tarvitse kuoria, kunhan ne pestään hyvin. Lohko perunat mieleisiksi lohkoiksi ja asettele uuninpellille. Sekoita kulhossa öljy ja mausteet, kuivattua rosmariinia tarvii vähemmän kuin tuoretta. Kaada maustettu öljy perunoiden päälle ja pyörittele perunoita, jotta ne maustuu kauttaaltaan. Paista perunoita uunissa noin puolituntia tai kunnes ne ovat kypsiä ja hyvin paistuneita. Kääntele perunoita aika ajoin.

Valkosipulipavut

300g ohuita vihreitä papuja
5 valkosipulinkynttä
20 g voita
suolaa, pippuria

Sulata voi pannulla, lisää hienonnettu valkosipuli ja pavut. Paista kunnes pavut ovat ottaneet hiukan väriä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Omenakastike:
2 omenaa
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
25g sokeria
25g voita
2 dl punaviiniä
2 rkl balsamicoa
2 laakerinlehteä
7 mustapippuria
tuoretta persiljaa
5 dl kanafondia
( suolaa )

Halkaise omenat ja suikaloi sipuli. Sulata voi ja sokeri pannulla, karamellisoi omenat ja sipulit pannulla. Keitä sillä välin kokoon mausteita ja viiniä, sekä balsamicoa. Kun kastikepohja on keittynyt noin puoleen lisää omenat ja sipulit joukkoon. Lisää kanafondi ja keitä kastiketta hiljalleen kokoon - tavoitteena noin 2 dl kastiketta. Siivilöi kastike ja tarkista maku. Kastiketta ei ole tarvinnut suurustaa, koska omena suurustaa kastikkeen itsestään.



Kirpakkaa pakkasta ja herkullisia hetkiä! :)


2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä resepti! Kastiketta voisi syödä lusikalla! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Hyvä jos on maistunut, henkilökohtaisia suosikkeja kyseinen kastike

    VastaaPoista