karjalanpiirakat ja munavoi

Nyt tuli sitten näitäkin kokeiltua ensimmäistä kertaa kotona. Muutaman kerran olen koulussa aikoinaan karjalanpiirakoita väsäillyt, mutta niistä ei onneksi ole dokumentaarista aineistoa olemassa. Olen itse aina pitänyt karjalanpiirakoista todella paljon. Käytän nyt blogissani nimitystä karjalanpiirakka vastoin kaikki EU direktiivejä ja säädöksi - eihän näissä ole edes 8 ryppyä molemmilla puolilla piirakkaa :)
Karjalanpiirakoita ei ole edes hankala valmistaa se on vain vähän työläämpää kuin ostaa kaupasta, mutta kyllä ne kaiken vaivan jälkeen maistuvat sitten hyville. Ellei ikinä karjalanpiirakoita ole tehnyt kannattaa katsoa alla oleva linkki niiden valmistuksesta, jossa neuvotaan perusteellisesti valmistus alusta loppuun.


Kaikkihan alkoi jo edellisenä iltana riisipuuron keittämisellä. Samalla puuroa keitellessä katsoin Patakakkosen: Karjalanpiirakat videota saadaksi paremman käsityksen näiden herkkujen valmistuksesta.
" On muuten todella upea kokkiohjelma, verrattuna nykyisin tuleviin hektisiin ruokaohjelmiin, jossa keskitytään kaikkeen muuhun kuin itse ruoanvalmistus tekniikoihin ja ruokaan. "
Juuri uunista tulleita karjanlanpiirakoita valmiina syötäväksi.



Karjalanpiirakat: 
noin. 35 kappaletta

Puuro:
2 dl vettä
25 g voita
2 dl puuroriisiä ( myös risottoriisi käy, ellei puuroriisiä ole saatavilla )
1 litra Valion Hilja - maitoa ( myös muu maito käy )
suolaa

Taikina:
1 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 1/2 dl kylmää vettä

Upottamiseen:
2 dl maitoa
50 g voita

Munavoi:
4 kypsäksi keitettyä kananmunaa
100 g voita
suolaa

Keitä puuro hyvissä ajoin, jotta se kerkeää jäähtyä. Kuumenna vesi ja voi kiehuvaksi ja lisää puuroriisi. Sekoita hiljalleen kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Lisää maito ja keitä hiljalleen n. 40 minuutti kunnes puuro on sakeaa ja riisi kypsää. Mausta suolalla vasta lopussa sillä alkuvaiheessa lisätty suola vaikuttaa puuron sakenemiseen ja riisi jää ikään kuin irtonaiseksi. 


Puuro saa jäädä hiukan löysemmäksi, jotta se levittyy helposti kaulittujen piirakkapohjien päälle, eivätkä pohjat repeydy puuroa levitettäessä.
 
Valmista taikina juuri ennen piirakoiden valmistusta sillä se kuivaa helposti ja on näin hankalaa käsitellä.
Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti keskenään. Ota taikinasta noin kolmasosa jonka kaulit n. 0,5 cm paksuiseksi. Paina jauhoitetulla lasilla tai muulla pyöreällä muotilla taikinasta kiekkoja, - näin karjalanpiirakoista saadaan tasakokoisia. Sitten kaulit kiekot ohuen ohuiksi pyöreiksi piirakka pohjiksi.  Suosittelen kaulimaan kerralla n. 6-8 kiekkoa, jotteivat ne kuivu. Huolehdi että taikina on peitetty kun sitä ei käsitellä.

Piirakkataikinan valmistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota, ettei taikinaa vaivaa turhaan, sillä lopputulos on kaikkea muuta kuin murea ja rapsakka.  

Lisää taikinakiekkojen keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa ja levitä siten että reunoille jää n. 2 cm tyhjää.
Rypytä piirakat ja paista 250'C uunissa n. 15 minuuttia. Kuumenna sillä välin maito ja voi kuumaksi ja dippaa uunista tulleen piirakat maito-voi seoksessa ja nosta leivinpaperille.

Munavoin voit valmistaa jo edellisenä päiväni sekoittamalla huoneenlämpöinen pehmeä voi haarukalla survoittuihin kananmuniin ja maustamalla suolalla. Munavoi on suositeltavaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen herkuttelua, jotta se pehmenee.

Sitten vain reilusti munavoita karjalanpiirakan päälle ja herkuttelemaan - seuraksi iso mukillinen kylmää maitoa ja avot!




Ei näitä vielä karjalaisille vieraille kehtaisi tarjota, mutta ehkä muutaman harjoittelukerran jälkeen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti