Kotimainen lammas on lähes poikkeuksessa laadukasta ja erittäin maukasta. Lampaalle sopiikin voimakkaat yrtit ja maut seuraksi; rosmariini, minttu ja valkosipuli, jotka korostavat hyvin lihan ominaismakua. Lammaspadassa oleva punaviini tuo täyteläisyyttä ruokaan ja hunaja antaa ruoalle makeutta. Seuraksi lammaspadalle tein vuohenjuusto-perunamuusia. Tässäpä ohje, jota kannattaa kokeilla vaikka sunnuntailounaalla.
Lammaspata
500g lampaanpaistia
25g voita
1 rkl rypsiöljyä
1 keltasipuli
5 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä
1 rkl hunajaa
7 dl lihalientä
1 tl kuivattua rosmariinia
0,5 tl kuivattua timjamia
10 katajanmarjaa, murskattuna
kokonaisia mustapippureita
suolaa
Kuutioi lampaanliha ja sipulit. Kuumenna voi ja öljy kuumaksi - kun voi ei enää vaahtoa ja se on hiukan ruskistunut on se kyllin kuumaa paistoon. Ruskista liha kahdessa erässä sipuleiden kanssa. Laita lihat pataan ja lisää punaviini ja hunaja. Keitä kokoon kunnes punaviini on lähes haihtunut ja lisää lihaliemi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä levyllä tai 175'C uunissa 2 - 3 tuntia kunnes liha on mureaa. Tarkista maku ja mausta suolalla. Suurusta tarvittaessa.
Vuohenjuusto- perunamuusi
700g jauhoista perunaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
50g vuohenjuustoa
25g voita
suolaa
Kuori ja kuutioi peruna. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitin vesi pois ja survo perunat perunasurvimella. Kuumenna kerma, maito, vuohenjuusto ja voi kuumaksi mikrossa. Kaada kerma- maitoseosta perunasurvokseen ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja tarjoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti