nokkosta ja villiyrttejä

Pohjoisessa villiyrttien satokausi on parhaimmillaan - puut ovat puhjenneet juuri lehteen ja luonto alkaa näyttämään vihreän puolensa. Nuoret villiyrtit ovat juuri parhaimmillaan - pieniä ja maukkaita. En itse vielä kovin hyvin tunne luonnon tarjoamia herkkuja, mutta ne mitä tunnen tulee kyllä näkymään lähiviikkoina lautasella. Nokkoset keräsin eilen ja huomenna on vuorossa maitohorsmat. Muita helppoja tunnistettavia ja maukkaita ovat ketunleipä, piharatamo, siankärsämö, koivunlehdet, apila ja mustaherukanlehdet. Monen villiyrtin satokausi on lyhyt, varsinkin horsman ja nokkosen, koska ne muuttuvat puiseviksi ja ikävän makuisiksi. Siksipä nämä herkut kannattaa poimia ajoissa talteen ja käsittellä, sekä pakastaa. Horsmalle ja nokkoselle pelkkä ryöppäys riittää ja tämän jälkeen pakastus pienissä erissä tulevaa kesää varten. Horsman valmistukseen löytyy vinkkejä tästä

Eilen tosiaan poimin nokkoset ja ryöppäsin ne. Tänään sitten valmistin niistä nokkoskeittoa. Keitto yllätti minut erittäin positiivisesti sillä väri säilyi hyvin ja maku oli hienostunut, sekä raikas. Seuraavassa ohje, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ohje soveltuu myös pinaatille



Nokkoskeitto

250g ryöpättyä nokkosta
20 g voita
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 dl valkoviiniä
5 dl kanalientä
2 dl kuohukermaa
tuoretta timjamia ja persiljaa
suolaa, pippuria

Lisäksi:
rapeaksi paistettua pekonia
keitettyä kananmunaa
villiyrttejä; ketunleipää, koivunlehteä yms.

Kuori ja kuullota sipulit. Kuullota niitä kullankeltaisiksi kasarissa. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä kunnes jäljellä noin puolet. Lisää timjami ja persilja, sekä kanaliemi. Hauduta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon ryöpätty nokkonen ja kiehauta. Älä keitä, jotta maku pysyy raikkaana ja jottei väri muutu harmaaksi. Aja blenderillä tai sauvasekoittimella sileäksi. Lisää kerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa rapean pekonin ja tuoreiden villiyrttien kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti