punajuuririsottoa, pistaasijogurttia ja pikkelöityä fenkolia

Hellurei!

Kesä tekee tuloaan ja kuten Suomen kesään kuuluu on taivaalta satanut kaikkea rakeista mummoihin.
Pääsiäinen ja vappu on juhlittu, eikä herkutteluilta ole säästynyt toivottavasti kukaan. Tänään kuitenkin oli sikäli poikkeuksellin päivä, että tietoisesti valmistin ihka oikeaa kasvisruokaa, jota en muistaakseni ole ikinä itselleni valmistanut ( jos ei nyt salaattia lasketa ). Toki tämän proteiinien puuttumisen pyrin parhaani mukaan korjaamaan käyttämällä mahdollisimman paljon rasvaisia maitotaloustuotteita :-) Tämä annos sopii erinomaisesti kasvisruokailijoille tai muuten vain herkutteluun. Todella helppo, näyttävä ja maukas annos!

Täyteläinen, runsas ja makeahko risotto, kermainen ja pähkinäinen jogurtti sekä hapokas ja terävä fenkoli:
"perfect combination"


"Ohjeessa käyttämäni punajuuriliemen olen valmistanut seuraavasti:
1 litra kasvislientä kuumennetaan kiehuvaksi. Joukkoon lisätään neljä raastettua raakaa punajuurta ja kaksi oksaa timjamia. Peitetään foliolla ja annetaan tekeytyä 15 minuuttia. Siivilöidään liemi erilleen. Liemestä jäävä punajuuriraaste sopii esimerkiksi sämpylöihin tai laatikkoruokiin. Toki raasteen voi myös hölvätä risoton sekaan, mutta se tekee siitä hiukan sotkuisen näköisen."

Punajuuririsotto
5 - 6 annosta

1 iso shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
450 g risottoriisiä
1 dl punaviiniä
1 l punajuurilientä
1 rkl sitruunamehua
2 dl pecorino- tai parmesaaniraastetta
3 rkl voita

Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy suurehkossa kattilassa tai kasarissa. Kuullota sipuleita öljyssä hetki. Lisää joukkoon risottoriisi ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää joukkoon viini ja imeytä riisiin. Lisää lämmintä punajuurilientä aina noin 1,5 dl kerrallaan. Lisää joukkoon lisää lientä vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Viimeisessä erässä lisää mukaan sitruunamehu. Liemen tarkkaa määrää on hankala antaa, koska osa risottoriiseistä imee enemmän nestettä, kuin toiset. Myös keittämisen voimakkuus ja kattilan koko vaikuttavat tähän. Tutkiskele, maistele ja mutustele! Hämmennä risottoa kokoajan, äläkä keitä liian voimallisesti. Risotto on valmista kuin koostumus on puuromaista, muttei tönkköä ja riisissä on vielä hiukan purutuntumaa. Lopuksi siirrä risotto sivuun ja vatkaa joukkoon pecorinoraaste ja voi. Tämän jälkeen risottoa ei enää saa kuumentaa, jottei voi ja juustossa oleva rasva erotu.

Muutama vinkki onnistuneeseen risottoon:
  • Käytä laadukasta lientä valmistukseen, koska se on koko risoton ydin. Mahdollisuuksien mukaan käytä itsevalmistettua lientä.
  • Älä ikinä käytä risoton valmistukseen metallivälineitä, koska ne rikkovat riisit ja risotto muuttuu tönköksi. Paras väline olisi lämmönkestävä nuolija, mutta puiset ja muoviset välineet käyvät myös.
  • Älä kuumenna risottoa voin ja juuston lisäämisen jälkeen, jottei juuston rasva ja voi erotu.
  • Käytä valmistukseen pyöreäjyväistä risottoriisiä, kuten arboriota tai carnarolia.

Pistaasijogurttia
6 annosta

200g bulgarian jogurttia
1 dl kuohukermaa
75g kuorittuja ja paahdettuja pistaasipähkinöitä

Hienonna pähkinät karkeaksi rouheeksi. Kuumenna pähkinärouhe ja jogurtti lähes kiehuvaksi ja siirrä syrjään. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kerma

Aja blenderissä tai tehosekoittimessa sieläksi. Mausta suolalla. Seoksen jäähdyttyä jääkaappikylmäksi, vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. 

Pikkelöityä fenkolia
6 annosta

2 fenkolia
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Sekoita väkiviinaetikka, sokeri ja vesi keskenään. Suikaloi fenkoli mandoliinilla tai veitsellä mahdollisimman ohueksi. Yhdistä fenkoli ja liemi ja anna tekeytyä kaapissa muutama tunti.


Astetta taidepainotteisempi ruokakuva. Tauluhan on itse maalattu...

1 kommentti: