FINDS, TIM HO WAN, KANANJALKA JA KULTAKALOJA

FINDS






Kaksi viikkoa on vierähtänyt kuin siivillä ja paljon on nähty ja maisteltu, mutta silti paljon on vielä koettavaa. Keskiviikkona aloitin lyhyen rupeaman pohjoismaalaisessa FINDS- ravintolassa Jaakko Sorsan alaisuudessa. Täällä kaukana vasta tajuaa, kuinka monimuotoinen ja upea ruokakulttuuri meillä suomalaisilla on ja kuinka meidän tulisi siitä olla ylpeitä, kuten esimerkiksi ranskalaiset ovat omastaan. 

Töistä lisää myöhemmissä teksteissä - olkaahan siis kuulolla! 





Kananjalkoja lounaaksi
Tähän mennessä olen syönyt jo suhteellisen paljon paikallisia ruokia, monesti sellaisiakin joista minulla ei ole mitään käsitystä mitä ne sisältävät. Tähän mennessä en vielä huonoa ruokaa täällä Hongkongissa ole saanut. Eräänä päivänä yllätyksekseni söin meduusaa, jota aluksi luulin joksikin kasvikseksi, kyseessä kuitenkin oli porsaanliharuoka. Ilmeisesti täällä se on perinteinen yhdistelmä. Meduusa oli kumista, eikä sitä kannata laittaa liikaa kerralla suuhun, koska voisin kuvitella että siihen voi tukehtua tai ainakin se pyörisi suussa aivan liian kauaa. Maussa ei ollut kuitenkaan mitään vikaa ja suutuntuma oli aivan uudenlainen, vastaavaa en ole ennen syönyt. Paikallista herkkua, eli kananjalkoja olen myös maistanut. Eihän niissä oikeastaan ole kuin luuta, nahkaa ja vähän rasvaa, mutta herkullisia nekin. Kiinalaisista "herkuista" on vielä ainakin kokematta linnunpesäkeitto, jota täytyy kyllä päästä maistamaan. Kyseinen ruoka on ilmeisesti suhteellisen kallista tavaraa, mutta täällä asti kun ollaan niin täytyyhän sitä ostaa. 


Baked Bun with BBQ Pork
Tänään oli ensimmäinen vapaapäivä ja suuntasinkin sen kunniaksi ihan Michelin tähdellä palkittuun ravintolaan lounaalle. Kyseessä on "maailman halvin Michelin- ravintola" eli Tim Ho Wan, joka sijaitsee Sham Shu Po:ssa. Olin lukenut, että ravintolaan pitää jonottaa ja olinkin tähän henkisesti jo varautunut. Vaikka apunani oli kartta ja muutama Googlesta otettu "screenshot" oli minulla vaikeuksia löytää ravintolaa. Kuvittelin löytäväni sen viimeistään kadulla olevasta jonosta, mutta yllätyksekseni ravintolaan ei ollut jonoa ja kävelinkin sen ohi. Ravintolan ulkoinen anti ei tehnyt kovin suurta vaikutusta ja ainoastaan ulko-ovessa olevat Michelin- tarrat antoivat ymmärtää että kyseessä on oikea paikka. Pääsin suoraa pöytään ja tarjoilija antoi englanninkielisen tilauskaavakkeen. Tilaaminen oli helppoa, senkun laittoi rastia ruutuun mitä halusi ja antoi sen tarjoilijalle - mitä sitä turhia menua esittelemään tai mukavia puhumaan. Tilasin höyrytettyjä possu-katkarapu dumplingeja, BBQ- "possupullia" ja pannulla paistettua nauriskakkua. Tilauksestani jo kahden minuutin kuluttua sain ensimmäisen annokseni eli BBQ-"possupullia". Ensimmäisenä maistoin todella makean kuoren, joka muistutti maultaan hieman pikkuleipää. Sisältö oli makean mausteista possua, joka oli todella herkullista ja mehevää. Kokonaisuus olikin tasapainoinen; makeaa ja mausteista, sekä rapeaa ja pehmeää. Todella herkullisia!! 

Sweet Taro Cream with Sago and Coconut Milk
Steamed Pork Dumplings with Shrimp
Seuraavaksi sain höyrytetyt dumplingit, jotka tuotiin höyrävän kuumina bambukorissa. En ole aikaisemmin maistanut dumplingeja, joten en tiennyt yhtään mitä odottaa. Maku oli tasapainoinen ja melko mieto. Rapu maistui kivasti ja possun rasvaisuus toi siihen mukavaa täyteläisyyttä. Kokonaisuus ei höyrytyksen ansiosta ollut rasvainen vaan jopa kepeä, mikä on possuruoaksi yllättävää. Hieman suolaa olisin kaivannut lisää. Viimeisenä sain nauriskakut, joiden kanssa tuli tulista paprikakastiketta. Hieman makeiden nauriskakkujen kanssa tulinen kastike oli todella hyvä yhdistelmä. Tilasin lopuksi vielä jälkiruoan, vaikka olinkin jo aivan täynnä, koska olin todella utelias näkemään ravintolan jälkiruoan. Tilasin makeaa taaro kermaa saagon ja kookosmaidon kanssa, koska minulla ei ollut edes käsitystä mitä saago tai taaro ovat. Nyt kuitenkin tätä tekstiä kirjoittaessani otin selvää mitä ne ovat: "Saago on saagopalmujen ytimestä saatavaa jauhoa, josta valmistetaan esimerkiski tapiokaa muistuttavia helmiä. Taaro puolestaan on mukulakasvi, joka on kotoisin Kaakkois-Aasiassa."




Loppulasku tälle ravintolakäynnille oli 10,5€ ja tähän kuului siis neljä eri annosta, kannullinen teetä ja pullo vettä. Henkilökohtaisesti en voi sanoa onko tämä Michelin-tason ravintola, koska kaikki ruoat olivat sellaisia joita en ennen ole maistanut enkä edes tiedä miltä niiden tulisi maistua. Ruoka oli todella hyvää, sitä oli runsaasti ja hinta oli naurettavan halpa. Suosittelen ehdottomasti käymään ja pääseepä sitten sanomaan, että on käynyt hienosti syömässä. Listalla on 31 ruoka-annosta ja kallein maksaa 27HKD eli reilu kolme euroa. Halvin annos puolestaan kustantaa 11HKD eli vajaa 1,3€. 

Kotimatkalla kävin ostamassa liput Nighwishin Hong Kongin keikalle, joka on huhtikuun puolessa välin. Hassua, että näin kauas täytyy tulla käymään ensimmäistä kertaa suosikkibändinsä keikalla, jota on kuunnellut kuitenkin noin 15 vuotta. Onpahan ainakin Suomi edustettuna sillä keikalla :)

Matkalla poikkesin myös "Kultakalakadulle", jossa oli kymmenittäin kultakaloja, sammakoita, kilpikonnia ja muita eläimiä myyviä kauppoja. Oli jotenkin brutaalia nähdä kultakaloja puolen litran pakastepusseissa roikkumassa telineissä, ja näitä pusseja oli satoja. Myynnissä oli myös kissan- ja koiranpentuja, jotka sulattivat kyllä sydämmen. Sääliksi kävi pikkuisia lasikopeissaan, joita ihmiset  koputtelivat.. Katu oli pari korttelia pitkä ja tietyllä lailla näkemisen "arvoinen" paikka. 

Kaloja "pakastepusseissa"

Lemmikiksi sammakkoja - anybody?

"Suitsukkeita" Tin Hau- temppelin katossa
Ennen metrolle menoa kävin vielä matkan "varrella" olevassa Tin Hau -temppelissä. Temppelin katto oli täynnä "suitsukkeita" ja temppelin sisusta oli niin täynnä savua ja voimakkaita tuoksuja, että siellä työskentelevät tuskin haistavat enää mitään ja sairastuvat keuhkosyöpään erittäin todennäköisesti ennen viittäkymmentä. Temppeli, jossa ihmiset suorittivat rituaalimaisesti rukouksiaan oli kuitenkin todella vaikuttava ja kaunis. Näkemisen arvoinen paikka tämäkin ja sijaintikin on erittäin lyhyen kävelymatkan päässä joko Yau Ma Tein tai Jordanin metroasemalta. Tin Hau- temppelin vieressä on myös suosittu Jade Market, jossa myydään jadea (yllättäen) kopioista aitoon. Jade Marketin vieressä on Yau Ma Tei- market, jossa puolestaan myydään kasviksia, hedelmiä, tuoretta lihaa ja kalaa, sekä muita elintarvikkeita.



Tin Hau - temppeli

Loppuun vielä tällainen Nikon kahden viikon aikana syntyneet "hongkonghuomiot":
- Olutta saa halvalla ja kylmänä ympärivuorokauden ( halvin tölkki minkä olen löytänyt maksaa 0,35€ - kiinalaista tietenkin )
- Ilma on kosteaa ja näkkäri ei pysy rapeana
- Kaikkien käsienpesu lavuaarien hana on aivan liian lähellä reunaa ja käytännössä niiden vesi on aina kylmää
- Liikkuminen on helppoa, nopeaa ja halpaa
- Ihmiset tottelevat opasteita ja ovat "kuuliaisia" - suurimmaksi osaksi
- Juoksevan juomaveden puuttuminen on ahdistavaa
- Ihmiset liikkuvat todella hitaasti - varsinkin ilta-aikaan
- On turhaa olla 10 dollarin seteli ja kolikko käytössä yhtä aikaa
- Euron ollessa heikko, täällä on oikeastaan suhteellisen kallista


2 kommenttia:

  1. Just tuli ikävä Honkkariin :D

    Yksi ehdoton kokemus on: pussi olutta 7elevenistä ja junalla Victoria Peakille, valitset sieltä rauhallisen paikan (vähän kauempaa turisti vilinästä) ja rentoudut :D
    Tämä tietenkin täytyy tehdä selkeällä säällä, jotta sieltä näkee mihinkään.

    -Tinttu

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa just hyvältä! Itse en Victoria Peakillä käynyt, ilmat ovat olleet sumuisia ja viileitä.. Mutta eiköhän ne kesää kohti vähän parane :)

    VastaaPoista