LANTAU, BUDDHA & PUHVELI


Tänään oli sitten toinen vapaapäivä ja sen kunniaksi suuntasin Hong Kongin suurimmalle saarelle Lantaulle. Luvassa enemmän kuvia ko tekstiä! Matka alkoi hyvissä ajoin päivällä metrolla kohti Tung Chungia ja Cable Car:ia. Cable Car on suosituin tapa, ainakin näin turistin näkökulmasta, kulkea Lantaulle. Se vie suoraa Ngong Pingin idyliseen kylään, jossa sijaitsee myös ehkä koko Lantaun suosituin nähtävyys, nimittäin Tian Tan Buddha. Minulle neuvottiin, että paikalla kannattaa olla noin puoli tuntia ennen avaamista, sillä silloin jonoa ei ole vielä kerennyt syntyä. Avaamisen jälkeen klo 10 jonoa alkaa pikku hiljaa syntymään ja keskimääräinen jonotus aika onkin 1-2 tuntia. Neuvoista huolimatta nukuin kuitenkin pikkaisen pidempään aamulla ja olin 12 aikaan vasta Cable Carilla ja jonoahan siellä oli. Tunnin jonotuksen jälkeen pääsin kuitenkin matkaan kohti Lantaun sumuista saarta. 









Ilma oli sumuinen jo aamusta lähtien ja pelkäsinkin että maisemat jäävät näkemättä sumun vuoksi. Jälkeenpäin ajateltuna sumuinen ilma mielestäni sopi todella hyvin Lantaulle. Se loi tietynlaista mystisyyttä ja hämyisyyttä. Cable Car matka oli todella upea sen suhteellisen korkeasta 15€ - 20€ hinnasta huolimatta. Valittavina oli perinteinen koppi tai sitten läpinäkyvällä pohjalla varustettu 5 euroa hintavampi koppi. Arvatkaapa kumman otin?!  Nopeasti ohi lipuvat sumumassat jylhien Lantaun kukkuloiden seassa oli uskomattoman hieno näky. Tuntui kun olisi keskellä "Sumuisten vuorten gorillat"- elokuvan maisemia. Matka saarelle kesti noin 25 minuuttia. Lähestyttäessä Ngong Pingiä sumun seassa näkyi jo hyvän matkan päähän Tian Tan Buddha- patsas.





Ngong Ping on pieni ja idyllinen kylä, jossa näkemisen arvoisia kohteita ovat ainakin Buddha-patsas, sekä Wisdom Path ja Po Lin Monastery. Aloitin kierrokseni ensimmäisenä patsaalta. En voi kylliksi hehkuttaa kuinka upea se oli, enkä yhtään ihmettele että ihmiset tulevat kaukaakin katsomaan sitä. Patsaan luokse täytyy kiivetä 268 askelmaa. 



Valtaisa ja upea pronssi patsas on 34 metriä korkea, mutta yllätyksekseni se on rakennettu vasta 1990-1993 välisenä aikana. Se symboloi harmoonista yhteyttä ihmisen ja luonnon välillä, sekä ihmisyyttä ja uskoa. Tian Tan Buddhan ympärillä olevalta tasanteelta avautuu henkeäsalpaavat näkymät yli Ngong Pingin ja sumuisten huippujen. Kirkkaalla ilmalla patsaan siluetti pitäisi näkyä Macaulle asti. Tämän pitäisi olla jokaisen Hong Kongin matkaajan ehdoton matkakohde! 








Seuraavaksi suuntasin Wisdom Pathille. Siellä oli korkeita puisia "lankkuja", joihin oli kirjoitettu viisauksia; tietenkin paikallisella kielellä. Nopealla Googlauksella sain käsityksen, että näihin lankkuihin kirjoitetut viisaudet olisivat peräisin buddhalaisesta Heart Sutrasta "The Heart of the Perfection of Understanding". Todella vaikuttavan näköisiä, mutta eihän niistä mitään ymmärtänyt - varmasti jotain todella syvällistä. Matka Wisdom Pathille kulki pientä kivitietä pitkin metsän keskellä. Oli hämmentävää kulkea yksin metsän keskellä, eikä missään näykynyt ketään ja ympärillä oli aivan hiljaista. Harvinaisia hetkiä täällä päin!

Näkymä kuin suoraa jostain kauhuelokuvasta! Kaunista
Viimeisenä kävin ihastelemassa Po Lin- luostaria. Siellä oli paljon rajattuja alueita, joihin ei saanut mennä, mutta luostari kokonaisuutena oli todella vaikuttava ja koristeellinen. Luostari on noin 100 munkin ja nunnan koti. Suitsukkeita savusi joka paikassa ja ihmiset kävivät rukoilemassa sille tarkoitetuilla paikoilla. Luostarissa oli myös " Grand Hall of Ten Thousand Buddhas", jossa kannattaa ehdottomasti käydä ihastelemassa kullattuja buddhia ja koristeellisia alttareja. Luostari alueella alkoholin ja lihan nauttiminen oli kielletty, mutta nälän sai karkoitettua pihamaalla olevissa kasvisravintoloissa.



Luostari aluetta

Luostarin jälkeen oli aika suunnata seuraavan kylään. Otin bussi numero 21 Ngong Pingista Tai O kylään. Kannattaa tarkistaa netistä aikataulut, sillä busseja kulkee suhteellisen harvoin - noin kerran tunnissa kello kymmenen ja viiden välillä. Tai O on kalastaja kylä Lantaun länsirannikolla. Kylässä asuu noin 2000 ihmistä ja se on suosittu turistikohde. Kylä on onnistunut säilyttämään "vanhanaikaisen" elämäntyylinsä ja esimerkiksi monet talot on rakennettu veden päälle, eikä siellä ole oikeastaan yhtään autoa, vaan kulkeminen tapahtuu polkupyörillä tai jalan. Joka paikassa oli jotain vähän rempallaan ja nenässä tuoksahti koko ajan enemmän tai vähemmän kala. 

Laskuvesi


Tai O on sympaattinen ja mielestäni todella autenttinen kylä, joka on kunnioitettavasti säilyttänyt oman tyylinsä. Moni siellä syntynyt on kuitenkin muuttanut opiskelemaan tai töihin lähemmäksi Hong Kongin keskustaa. Perheen lapset ovat kuitenkin isovanhempien hoivissa rauhaisassa ympäristössä ja vanhemmat vierailevat viikonloppuisin heidän luonaan. Tai O:ssa kannattaa ehdottomasti käydä Kat Hing Streetillä syömässä kuuluisia muna-vohveleita, jossa vanha mies paistaa niitä, rautaisella vuosien ammattitaidolla, hiilien päällä. Ennen pois lähtöä otin vielä Dolphin-kiertoajelun vesitse nähdäkseni kylää eri näkökulmasta ja toivoen näkeväni samalla kuuluisia vaaleanpunaisia delfiinejä. Tällä kertaa niitä ei näkynyt, liekkö pelkkiä satuolentoja..


Tämä oli hämmentävä; kokonainen hain "talja"..
Ja tämä oli ihan aito
Raputahnaa kuivaamassa auringossa








Edellisten lisäksi tarjolla oli myös tuoretta kalaa. Nämä kaikki yhdessä takaavat intensiivisen ja kalaisan tuoksun
Tai O:sta otin bussin nro 1 Mui Wo:hon, josta kulkee lauttoja takaisin keskustaan. Vaihtoehtoisesti toki voi palata Cable Carilla, jos tuntuu ettei maisemista saa vain tarpeekseen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että viimeinen mahdollisuus illalla takaisin Cable Carilla on klo 18. Kuten edellisenkin bussin kohdalla kannattaa tämänkin bussin aikatauluja selvitellä etukäteen. Tosin Tai O:sta kulkee suhteellisen tiheästi busseja esimerkiksi Mui Wo:hon ja Tung Chungiin. Matka bussilla Mui Wo:hon kesti varmaan tunnin ja meinasin useaan otteeseen nukahtaa bussiin pitkän päivän jälkeen. Matkalla näin paljon vesipuhveleita, joita Lantaulla elää runsaasti ja ne saavat kulkea siellä rauhassa pitkin pitäjää.


Kokemuksena Lantau oli todella huikea ja ne maisemat - WAU! Yritän käydä siellä vielä toisenkin kerran reissuni aikana, sillä perehdyttyäni enemmän kyseiseen saareen, löysin sieltä paljon mielenkiintoisia pikkukyliä, jossa olisi hienoa käydä. Olisihan se vertailun vuoksi myös hauska nähdä, ovatko maisemat yhtä hienoja aurinkoisella kelillä. Tietenkin sitä näkee pidemmälle, mutta kuten alussa sanoin sumu antoi oman mystisyytensä ympäröiviin maisemiin. Lantau on mainio tapa irrottautua päiväksi Hong Kongin hektisestä elämästä. Suosittelen ottamaan rennot vaatteet ja hyvät kengät sillä päivän aikana tulee käveltyä aika paljon. Itselläni tuli tänään 23 000 askelta ja noustuja kerroksia 35, sekä 320 valokuvaa :)

Löysin uuden ystävän! Vesipuhveli luostarin pihalla. Melko lauhkeita otuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti